Η «γενιά των social media» παγιδευμένη στο διαδίκτυο

Σαφή σχέση μεταξύ της χρήσης των social media και των διαταραχών του ύπνου εντόπισε νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία... η νέα γενιά ενδεχομένως να είναι «παγιδευμένη» σε έναν προβληματικό φαύλο κύκλο αϋπνίας.

Οι νέοι οι οποίοι ξοδεύουν πολύ χρόνο στα social media κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τα ελέγχουν συχνά καθ' όλη τη διάρκεια της
εβδομάδας, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου σε σχέση με συνομήλικους τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα social media λιγότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΗΠΑ), και σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου, η επικεφαλής της έρευνας, Dr Jessica C. Levenson, λέει: «Αυτό είναι ένα από τα πρώτα κομμάτια ενδείξεων ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον ύπνο σας».

Στην έρευνα της ομάδας της Dr Levenson συμμετείχαν 1788 Αμερικάνοι ενήλικες, ηλικίας 19 έως 32 ετών. Στα πλαίσιά της, η ερευνητική ομάδα έδωσε στους συμμετέχοντες ερωτηματολόγια σχετικά με την χρήση των κοινωνικών δικτύων και τις διαταραχές του ύπνου.

Στο ερωτηματολόγιο συμπεριλήφθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τα 11 πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα εκείνη την περίοδο: Facebook, Youtube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine και Linkedln. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν τα social media 61 λεπτά την ημέρα και κοιτούσαν τους λογαριασμούς περίπου 30 φορές την εβδομάδα.

Η αξιολόγηση έδειξε ότι σχεδόν το 30% των συμμετεχόντων είχαν υψηλά επίπεδα διαταραχής του ύπνου.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν πιο συχνό έλεγχο των social media σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, είχαν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν διαταραχές στον ύπνο, σε σύγκριση με εκείνους που τα ελέγχουν λιγότερο συχνά.

Από την άλλη, οι συμμετέχοντες που ξόδευαν περισσότερο χρόνο στα social media όλη την ημέρα είχαν διπλάσιο κίνδυνο διαταραχής του ύπνου σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ξόδευαν λιγότερο χρόνο.

Όπως σημειώνεται στο δελτίου τύπου, οι ερευνητές λένε πως τα social media μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μας, πιθανά επειδή παρακολουθώντας έναν χρήστη που κοινοποιεί συνεχώς φωτογραφίες το βράδυ στο Instagram, ή συζητώντας αδιάκοπα στο Facebook, μπορεί να επηρεαστούμε συναισθηματικά, ενώ παράλληλα το φως που εκπέμπουν οι συσκευές προκαλεί διακοπή των κιρκαδικών ρυθμών μας.

Πάντως, σύμφωνα με έναν εκ των συγγραφέων της μελέτης, Brian A. Primack, χρειάζεται περισσότερη μελέτη, ώστε να καθοριστεί κατά πόσο η χρήση των κοινωνικών μέσων συμβάλλει στις διαταραχές του ύπνου, αν συμβαίνει το αντίστροφο ή και τα δύο -γεγονός που υποδεικνύει έναν φαύλο κύκλο.

Για παράδειγμα, η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι ενήλικες που έχουν δυσκολία με τον ύπνο μπορεί να χρησιμοποιούν τα social media ως έναν τρόπο για να περάσει η ώρα, όταν δεν μπορούν να κοιμηθούν.

«Αυτές οι υποθέσεις μπορεί να είναι αλήθεια. Η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να οδηγήσει στην αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία με τη σειρά της να οδηγήσει σε περισσότερα προβλήματα ύπνου.

Αυτός ο κύκλος μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικός με τα social media, επειδή πολλές μορφές περιλαμβάνουν διαδραστικές πλατφόρμες που ενθαρρύνουν και επιβραβεύουν, και ως εκ τούτου, ενδέχεται να είναι επιζήμιες για τον ύπνο», καταλήγει ο Primack.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget