Γιατί τα hedge funds αγαπούν το Facebook και μισούν την Apple


Σε αντίθεση με τον Warren Buffett που αγόρασε πρόσφατα ένα «γενναίο» ένα πακέτο μετοχών της Apple –στην πρώτη του επένδυση στην εταιρεία– τα μεγάλα hedge funds έχουν βγάλει «στο σφυρί» οτιδήποτε θυμίζει… 
δαγκωμένο μήλο.

Πράγματι, στον χώρο των hedge funds, η Apple είναι μετοχή «non grata», ενώ αντίθετα όλοι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου φαίνεται πως έχουν ερωτευτεί το Facebook, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το CNN Money.

Σύμφωνα με δύο εκθέσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, από τη FactSet Research και τη S&P Global Market Intelligence, η μετοχή της Apple ήταν αυτή με τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις από την πλευρά των hedge funds το πρώτο τρίμηνο του έτους.

AdTech Ad
Πρωταγωνιστής στο «ξεπούλημα» ήταν ο Carl Icahn που έσπευσε να ρευστοποιήσει τη θέση του στην Apple μέχρι τελευταίας… μετοχής, ενώ σε μαζικές πωλήσεις προέβησαν και τα κορυφαία funds Renaissance Technologies και Coatue Management.

Γιατί όμως τα περιβόητα hedge funds γυρνούν την πλάτη τους στην κορυφαία εταιρείας τεχνολογίας, και μάλιστα τόσο ξαφνικά;

Από τα χαμηλά 52 εβδομάδων που βρέθηκε ο τίτλος της Apple πριν από μία εβδομάδα, τις τελευταίες ημέρες ανέκαμψε κατά 7% περίπου. Χάρη στο δυναμικό rebound, η εταιρεία πήρε ξανά τα σκήπτρα από την Google στην παγκόσμια κατάταξη των εταιρειών με τη μεγαλύτερη αξία.

Σε αντίθεση με την Apple, η Alphabet –μητρική της Google– είναι δημοφιλής στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ, το οποίο αποτελεί την ανεπίσημη έδρα των μεγαλύτερων hedge funds. Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P, η Google ήρθε τρίτη στην προτίμηση των διαχειριστών στις αγορές του προηγούμενου τριμήνου, ενώ ο κολοσσός τσιπ Broadcom ήταν η Νο 2 επιλογή.

Τόσο η Apple, όμως, όσο και η Google θα πρέπει να φυλούν τα νώτα τους από το Facebook, το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος στην καρδιά και τα χαρτοφυλάκια των διαχειριστών.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της FactSet, τα hedge funds μοιάζουν να μην «χορταίνουν» το κοινωνικό δίκτυο, καθώς μόνο το α’ τρίμηνο τα 50 κορυφαία funds αγόρασαν μετοχές ύψους 3 δισ. δολαρίων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αγόρασε η Viking Global Investors, ενώ χιλιάδες μετοχές «μάζεψε» και ο κολοσσός Citadel. Ο Facebook αποτελεί, επίσης, τη μεγαλύτερη τοποθέτηση της Coatue.

Το στοίχημα απέδωσε –τουλάχιστον στα χαρτιά

Η επιλογή των διαχειριστών δικαιώθηκε, με τη μετοχή του Mark Zuckerberg να εκτινάσσεται κατά 12% από την αρχή του έτους και επιστρέφει στα επίπεδα μόλις 3% κάτω από τα υψηλά όλων των εποχών.

Η συνολική αξία της εταιρείας σήμερα ανέρχεται σε 340 δισ. δολάρια και αποτελεί την έκτη πιο πολύτιμη εταιρεία στις ΗΠΑ, μετά τη Microsoft, την Exxon Mobil και την Berkshire Hathaway του Buffett, μεταξύ άλλων.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, τα hedge funds έχουν «καεί» επανειλημμένα  από στοιχήματα σε εταιρείες τεχνολογίας, με αποτέλεσμα αρκετά να έχουν περιορίσει τις θέσεις τους στην Amazon και την Priceline, ενώ άλλες τοποθετήθηκαν στην EMC, μια εταιρεία αποθήκευσης δεδομένων που πρόκειται να εξαγοραστεί σύντομα από την Dell.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα hedge funds θα πρέπει να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που κατέγραψαν το α’ τρίμηνο, για να μπορούν να δικαιολογήσουν τις τεράστιες προμήθειες με τις οποίες χρεώνουν τους πελάτες τους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της FactSet, τα κορυφαία 50 funds της κατηγορίας, υποαπέδωσαν έναντι του S&P 500 το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας απώλειες 1,5% σε σύγκριση με τα κέρδη 1,4% του δείκτη.

Δύσκολα θα μπορούν οι διαχειριστές να καυχιόνται για την ενεργή διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, που προηγείται από τις εξελίξεις, όταν ένας δείκτης αποδίδει καλύτερα από τους ίδιους.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget