Σκεφθείτε σαν αθλητής για να μειώσετε το άγχος σας


Γράφει: Διάκος Θοδωρής
Το άγχος βρίσκει τον τρόπο να μας χτυπήσει πάντα τις πιο δύσκολες στιγμές. Όταν προετοιμαζόμαστε για μια σημαντική μέρα στη δουλειά. Όταν έχουμε να γνωρίσουμε καινούρια...
άτομα. Πρέπει να σκεφτόμαστε καθαρά, να πάρουμε κάποια μεγάλη απόφαση αλλά το άγχος μπορεί να καταστρέψει την στιγμή μας. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσουμε το άγχος μας; Να κάνουμε, κατά κάποιο τρόπο, το μυαλό μας πιο δυνατό; Υπάρχουν, και οι περισσότεροι αθλητές, τους εφαρμόζουν καθημερινά, για να βεβαιώνονται πως οι επιδόσεις τους θα είναι καλές. Και πλέον μπορείτε να το καταφέρετε και εσείς.

Ασκήσεις αναπνοής

Ένας εύκολος τρόπος να βάλετε ολόκληρο το σώμα σας σε διαδικασία χαλάρωσης είναι να ελέγχετε τις αναπνοές σας. Το νευρικό σας σύστημα αρχίζει να λειτουργεί πιο αργά, χαμηλώνοντας την ανάγκη για βιαστικές, αγχωμένες αποφάσεις, ώστε να αντιδρούμε πάντα με τον καλύτερο και πιο λογικό τρόπο. Και δεν είναι δύσκολο: με πέντε λεπτά ασκήσεων αναπνοής την ημέρα μπορείτε σύντομα να νιώθετε πολύ καλύτερα. Δοκιμάστε να παίρνετε μόνο έξι πλήρεις αναπνοές μέσα σε ένα λεπτό. Προσπαθήστε κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή να διαρκεί τέσσερα δευτερόλεπτα, και ανάμεσα στις αναπνοές σας να υπάρχει μια παύση δύο δευτερολέπτων.

Επιβεβαίωση από… τον εαυτό μας

Για να νιώσετε ακόμα πιο χαλαροί, μπορείτε να στηριχτείτε στον εαυτό σας, και να επαναλαμβάνετε κάποια φράση στο μυαλό σας, ενώ ταυτόχρονα παίρνετε βαθιές αναπνοές. Σκεφθείτε εκείνες τις στιγμές που έχετε πει στον εαυτό σας “Μπορείς να τα καταφέρεις”. Είναι ένας μηχανισμός που έχει αποδειχθεί όντως αποτελεσματικός και θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στα θετικά στοιχεία του εαυτού σας και της κατάστασης που αντιμετωπίζετε, αντί να αγχωθείτε ακόμα περισσότερο για τα αρνητικά. Και δεν θα ήταν κακό να τοποθετήσετε την προσωπική σας φράση… ενδυνάμωσης κάπου που να φαίνεται. Για παράδειγμα, γράψτε την σε ένα χαρτάκι και τοποθετήστε την κάπου στο γραφείο σας. Όταν πέσει η ματιά σας πάνω του, θα αισθανθείτε αμέσως καλύτερα.

Η δύναμη της ρουτίνας

Μη φοβάστε τη λέξη ρουτίνα. Μην αφήνετε τις αρνητικές προεκτάσεις που έχει πάρει ο όρος, επειδή η ρουτίνα σε πολλές περιπτώσεις σώζει ζωές. Το να έχετε ορισμένες σωματικές ή νοητικές πράξεις και να τις επαναλαμβάνετε καθημερινά μπορεί να δημιουργήσει ένα μοτίβο που θα σας γεμίζει αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, με την έννοια της ρουτίνας μπορούμε να μιλήσουμε και για τη συνήθεια να πέφτετε κάθε βράδυ την ίδια ώρα για ύπνο—μια επιλογή που θα ωφελήσει την υγεία σας (και τα επίπεδα του στρες σας) σε τεράστιο βαθμό. Είναι ένας τρόπος να νιώθετε ανά πάσα στιγμή ότι έχετε τον έλεγχο των καταστάσεων.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget