Γιατί υπάρχουν αντρικές και γυναικείες τουαλέτες;


Με αφορμή την συζήτηση που έχει πάρει φωτιά στις ΗΠΑ για τις δημόσιες τουαλέτες και για το εάν τα διαφυλικά άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις που...
ευθυγραμμίζονται με τις ταυτότητες του φύλου τους, το θέμα του διαχωρισμού των φύλων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εθνικών συνομιλιών.

Αν και οι πρώτες ξεχωριστές τουαλέτες ιδρύθηκαν στο Παρίσι το 1700, οι κανονισμοί επέβαλλαν στους Αμερικανούς και στις Αμερικανίδες να χρησιμοποιούν ξεχωριστές τουαλέτες στα τέλη του 1800. Ο πρώτος κανονισμός που ανέφερε ξεχωριστή τουαλέτα για τους άνδρες και τις γυναίκες ψηφίστηκε το 1887, όταν η Μασαχουσέτη απαίτησε τη δημιουργία χωριστών αποχωρητηρίων στις επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών δεκαετιών, σχεδόν κάθε κράτος είχε τη δική του εκδοχή του για τον εν λόγω νόμο.

Πρόσφατα, η αμερικανική κυβέρνηση δημοσίευσε κατευθυντήριες οδηγίες με τις οποίες ζητά από τις περιφερειακές διευθύνσεις της δημόσιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την χώρα να επιτρέπουν στους διαφυλικούς μαθητές και σπουδαστές να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες βάσει της ταυτότητας του φύλου τους κι όχι βάσει του φύλου με το οποίο γεννήθηκαν.

Οι οδηγίες αυτές δόθηκαν καθώς μαίνεται η δικαστική διαμάχη μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας με αφορμή τον νόμο που εγκρίθηκε τον Μάρτιο από την πολιτειακή κυβέρνηση και βάσει του οποίου απαγορεύεται στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες εάν δεν αντιστοιχούν στο βιολογικό τους φύλο.

Οι συστάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης εστάλησαν στις διευθύνσεις όλων των κλάδων της εκπαίδευσης, από τα σχολεία έως τα πανεπιστήμια.

Οι αξιωματούχοι από τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένοι να μην προβαίνουν σε διακρίσεις σε βάρος των μαθητών, ακόμα και βάσει της ταυτότητας του φύλου τους.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές μας στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διαφυλικούς σπουδαστές σε ολόκληρη την χώρα: εδώ στην Αμερική, είστε ασφαλείς, προστατεύεστε και βρίσκεστε στην ίδια θέση με όλους» δήλωσε η Βανίτα Γκούπτα, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικών Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε μια ανακοίνωση που συνόδευε την επιστολή η οποία εστάλη στις εκπαιδευτικές περιφέρειες.

Το ζήτημα της πρόσβασης στις τουαλέτες από τους διαφυλικούς πολίτες πυροδότησε μια διαμάχη στην χώρα αφού η Βόρεια Καρολίνα ενέκρινε έναν νόμο τον Μάρτιο με τον οποίο έγινε η πρώτη πολιτεία που απαγορεύει στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες ή να αλλάζουν τουαλέτες στα δημόσια κτίρια και σχολεία επιλέγοντας τουαλέτες που δεν ανταποκρίνονται στο φύλο που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βόρεια Καρολίνα να εκδώσει απόφαση βάσει της οποίας η πολιτεία παραβιάζει την Πράξη Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 και δίνει εντολή στις πολιτειακές αρχές να σταματήσουν να εφαρμόζουν την απαγόρευση.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget