Έσωσε την ζωή της γυναίκας του με... 3D εκτυπωτή!


Ένας αφοσιωμένος σύζυγος και ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, έσωσαν την ζωή μιας γυναίκας από το Τέξας, ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμους στην χρήση αυτής της τεχνολογίας στην ιατρική... 


Οι χρήσεις της πρωτοεμφανιζόμενης και πρωτοποριακής τεχνολογικής συσκευής 3D είναι πολλές, αλλά και πολύ σημαντικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πλέον εφοδιάζεται με εκτυπωμένα αντικείμενα, τα οποία πετυχαίνουν απόλυτα τις διαστάσεις που επιθυμούν οι επιστήμονες.

Η επίδραση των 3D εκτυπωτών στον τομέα της υγείας έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται. Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο βιο-εκτύπωσης οργάνων, τα οποία θα είναι σχεδιασμένα βάσει του πρωτοτύπου, έτσι ώστε να είναι 100% συμβατά με τον ασθενή. Το εγχείρημα αυτό όμως βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια.

Παρόλα αυτά, πριν λίγες μέρες βρέθηκε η πρώτη περίπτωση ανθρώπου που... χρωστάει την ζωή του σε αυτό το σύγχρονο μηχάνημα.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του 3D εκτυπωτή είναι δύο. Οτι μπορεί να εκτυπώσει με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια, αλλά και ότι ο καθένας μπορεί να τον χρησιμοποιήσει χωρίς ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις. Αυτά τα δύο πλεονεκτήματα εκμεταλλεύτηκε ο Michael Balzer, ο οποίος κατάφερε με μια τρισδιάστατη εκτύπωση να σώσει την ζωή της γυναίκας του.

Μετά από μια περίοδο συχνών και έντονων πονοκεφάλων, η Pamela Scott, γυναίκα του Balzer, αποφάσισε να κάνει μια μαγνητική τομογραφία στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η γυναίκα είχε όγκο σε ένα σημείο πίσω από το μάτι, όμως σε πρώτη φάση οι γιατροί την καθησύχασαν λέγοντας της να ξανακάνει εξετάσεις σε ένα χρόνο.

Το ζεύγος από το Τέξας όμως δεν πείστηκε από τις πρώτες εκτιμήσεις και έστειλε σε αρκετούς ακόμα γιατρούς την εικόνα της Scott. Σχεδόν όλοι εξ αυτών, προέτρεψαν την ασθενή να διακομιστεί άμεσα για χειρουργική επέμβαση. Πριν συμβεί αυτό όμως, η γυναίκα έκανε ακόμα μια μαγνητική τομογραφία, όπου άλλαξε την άποψη των γιατρών.

Ο όγκος εμφανίστηκε μεγαλύτερος και η επιταχυνόμενη διόγκωση του ανησύχησε τους ειδικούς. Η κατάσταση της Scott κρίθηκε πολύ σοβαρή, όμως ο άνδρας της ήταν για ακόμα μια φορά... δύσπιστος. Έχοντας δουλέψει σε γραφείο τρισδιάστατων εκτυπώσεων, ο Balzer συνέκρινε τις δύο εικόνες, για να διαπιστώσει πως τελικά ο όγκος ήταν ακριβώς ο ίδιος. Αυτό που είχε αλλάξει ήταν η οπτική της εικόνας!

«Αφού έφτασα σε αυτό το συμπέρασμα, είπα “γιατί να μην το πάω στο επόμενο επίπεδο;”. Αρχισα να εξετάζω με ποια εργαλεία θα μπορούσα να μετατρέψω αυτές τις εικόνες σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο» εξήγησε αργότερα ο Balzer.

Πήρε τις τομογραφίες και με κατάλληλες τεχνικές κατάφερε να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο σχέδιο, το οποίο παρουσίασε σε διάφορους γιατρούς. Αυτό βοήθησε στην καλύτερη διάγνωση της υπόθεσης, αλλά και στην εύρεση της καταλληλότερης δυνατής θεραπείας. Βρέθηκε η ακριβής θέση του μηνιγγιώματος, που βρισκόταν λίγο κάτω από τον εγκέφαλο.

Η γιατροί συμφωνούσαν πως για να αφαιρεθεί ο όγκος, θα έπρεπε να μετακινηθεί ο εγκέφαλος, σε μια εγχείρηση που ήταν εξαιρετικά υψηλού κινδύνου. Στις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, ο ασθενής κατέληγε να χάσει κάποιες από τις αισθήσεις του. Ειδικά η απώλεια όρασης είναι συχνότατο φαινόμενο.

Το ζευγάρι αναζήτησε κάποια εναλλακτική θεραπεία και το 3D μοντέλο του Balzer έδωσε την λύση. Εξετάζοντας το, ένας νευροχειρούργος πρότεινε στην Scott μια επέμβαση από το αριστερό βλέφαρο της, από όπου θα εισχωρούσε ένα πολύ μικρό «τρυπάνι» για να αφαιρέσει τον όγκο. Αυτή η μέθοδος φάνταζε πολύ πιο ελπιδοφόρα από την συνηθισμένη.

Η Scott αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επέμβαση, οπότε στάλθηκαν στον γιατρό αντίγραφα του κρανίου της, ώστε να γίνουν πρώτα οι κατάλληλες δοκιμές. Λίγους μήνες μετά, η επέμβαση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, με το ζευγάρι να βγαίνει επιτέλους από ένα τεράστιο αδιέξοδο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον νευροχειρούργο, αν η διαδικασία αργούσε για ακόμα έξι μήνες, τότε πιθανότατα η γυναίκα θα είχε χάσει την όραση από το ένα μάτι.

Η εφευρετικότητα του Balzer σε συνδυασμό με την ιδέα του νευροχειρούργου έσωσαν την ζωή της γυναίκας, προσθέτοντας παράλληλα ένα νέο δεδομένο στα ιατρικά ιστορικά! Αντίστοιχη μέθοδος δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν. Η ιδέα του Τεξανού άνοιξε τον δρόμο για μια εντελώς καινοτόμα ιατρική διαδικασία.

Ήδη οι γιατροί εξετάζουν σε ποιες περιπτώσει και σε ποιο βαθμό μπορούν να χρησιμοποιούν αντίστοιχες μεθόδους. «Η τρισδιάστατη εκτύπωση προσφέρει απόλυτη ακρίβεια, αλλά και άφθονο υλικό για εξάσκηση και προετοιμασία, πριν από μια σοβαρή επέμβαση. Δοκιμάζεις τις εναλλακτικές σου, σε κάποιες αποτυγχάνεις, αλλά γρήγορα βρίσκεις την λύση» τόνισε ο Dr. Michael Patton, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου UPMC όπου διεξήχθη η επέμβαση.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές φαίνεται πως πρόκειται να αφήσουν εποχή στον τομέα της ιατρικής. Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένονται εξαιρετικές εξελίξεις χάρις στο καινούργιο «θαύμα» της τεχνολογίας!


Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget