Βρήκαν...ξεχασμένο αρχαίο ελληνικό στεφάνι μυρτιάς 2.300 ετών


Εκτιμητές από το οίκο δημοπρασιών Duke πήγαν στο σπίτι ενός Βρετανού συνταξιούχου για να δούνε και να εκτιμήσουν κάποια...
πράγματα που είχε κληρονομήσει από τον παππού του.

Μέσα σε χαρτοκιβώτιο τυλιγμένο σε εφημερίδες κάτω από το κρεβάτι του βρέθηκε το ελληνικό στεφάνι μυρτιάς, που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε το 300 π.Χ..


Ο Γκάι Σουίντζ, από τον οίκο δημοπρασιών έμεινε έκπληκτος όταν ο ηλικιωμένος έβγαλε την εφημερίδα από το φθαρμένο κουτί και αντίκρισε το πολύτιμο αρχαίο κομμάτι.

«Όταν ο ιδιοκτήτης έβγαλε το χρυσό στεφάνι από ένα φθαρμένο κουτί γεμάτο με εφημερίδες, η καρδιά μου, νομίζω πως σταμάτησε να χτυπά. Όταν πήγα στο εξοχικό αυτό σπίτι, το τελευταίο πράγμα που περίμενα να δω ήταν ένα αρχαίο χρυσό κομμάτι. Είναι πολύ δύσκολο να χρονολογηθούν χρυσά στεφάνια αυτού του τύπου. Στιλιστικά ανήκει σε μια κατηγορία που χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο και το σχήμα του μπορεί να υποδεικνύει πως κατασκευάστηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει μήκος 20 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια. Είναι από καθαρό χρυσό και χειροποίητο και θα είχε σφυρηλατηθεί από έναν χρυσοχόο. Το στεφάνι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δεδομένου ότι είναι 2.300 ετών» ανέφερε ο κ. Σουίντζ.

«Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο εύρημα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην καριέρα μου» πρόσθεσε.

Ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη ήταν μεγάλος συλλέκτης, ο οποίος ήταν γοητευμένος από την αρχαιολογία και τον αρχαίο κόσμο.

Παρά το γεγονός πως η οικογένειά του δεν ήξερε πώς το απέκτησε, είναι πιθανό να το αγόρασε κάποια στιγμή στη δεκαετία του ’40.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget