Η Ουγγαρία η πρώτη χώρα της ΕΕ που επικυρώνει τη συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα


Το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε επίσημα την επικύρωση της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα όπως αυτή διαμορφώθηκε το ...
2015 στο Παρίσι, καθιστώντας την Ουγγαρία την πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περνά εθνική νομοθεσία για να στηρίξει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, οι Ούγγροι νομοθέτες ψήφισαν ομόφωνα να εγκριθεί η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν εκπρόσωποι από 195 χώρες του κόσμου στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Γαλλία αναμένεται να γίνει το δεύτερο κράτος μέλος της ΕΕ που θα επικυρώσει τη συνθήκη, με την Γερουσία να ψηφίζει στις 8 Ιουνίου, ενώ η Κάτω Βουλή έχει ήδη περάσει το σχετικό νόμο.

Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει ανεξαιρέτως να αποκτήσουν υποστήριξη από τα εθνικά τους κοινοβούλια, προτού οι Βρυξέλλες επικυρώσουν τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διεθνείς ειδικοί υποδέχτηκαν την πρόωρη έγκριση με έκπληξη, καθώς η Ουγγαρία ιστορικά τάσσεται με την Πολωνία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα στην Ευρώπη, και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, τηρώντας σκληρότερη περιβαλλοντική πολιτική από ό,τι η ΕΕ.

Συνολικά, 55 χώρες που είναι υπεύθυνες για το 55% των παγκόσμιων εκπομπών πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία πριν ξεκινήσει να ισχύει.

Η Ουγγαρία είχε επίσης επικυρώσει την επέκταση 2013-2020 του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της τελευταίας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί και αυτή να μειώσει τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030, αλλά στα μέσα του προηγούμενου έτους, η κυβέρνηση συνέχισε την αδειοδοτική διαδικασία για την πέμπτη μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, όπου συνεχίζει να λειτουργεί η «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ», η πιο «βρώμικη» περιβαλλοντικά μονάδα λιγνίτη της.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις εκκλήσεις από οργανώσεις όπως η Greenpeace και η WWF, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε απόλυτες ποσότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και επίσης κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ για τις εκπομπές κατά κεφαλήν, μαζί με την Κύπρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κοσμισιόν.

Οι μονάδες λιγνίτη μάλιστα είναι υπεύθυνες για το 35% των εκπομπών της χώρας, με την οικονομική κρίση να έχει επιβραδύνει τα όποια σχέδια για τη σταδιακή τους κατάργηση.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget