Διώξτε το στρες δουλεύοντας στον κήπο σας!


Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διώξετε το στρες είναι να ασχολείστε με δραστηριότητες που σας βάζουν να συγκεντρώνεστε στην εργασία που κάνετε και... άρα να φεύγει το μυαλό σας από το εκάστοτε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Τέτοιες δραστηριότητες είναι π.χ. το κέντημα, το πλέξιμο, η ζωγραφική. Όταν μάλιστα αυτές οι δραστηριότητες σας φέρνουν σε άμεση επαφή με τη φύση αυτό είναι το ιδανικό. Π.χ. το ψάρεμα είναι αγχολυτικό γιατί είναι μια μονότονη εργασία που αποσπά το μυαλό σας καθώς σας αναγκάζει να συγκεντρωθείτε απόλυτα και ταυτόχρονα σας γαληνεύει η απεραντοσύνη και ηρεμία της θάλασσας.

Μια άλλη ιδανική δραστηριότητα για να διώχνετε το στρες είναι η κηπουρική. Οι λόγοι είναι προφανείς. Τα οφέλη της κηπουρικής είναι συνοπτικά τα εξής:

Είστε μέσα στη φύση και δημιουργείτε επαφή με τη γη, άρα γειώνεστε περισσότερο.

Συγκεντρώνεστε στην εκάστοτε εργασία- σκάλισμα, σκάψιμο, πότισμα, φύτεμα- που όλα απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση, άρα αποσπάται ο νους σας από τα προβλήματά σας για κάποιο διάστημα και καθαρίζετε το μυαλό σας.

Δημιουργείτε, άρα νιώθετε χρήσιμοι που κατ’ επέκταση σας χτίζει αυτοπεποίθηση (σημείωση- η αυτοπεποίθηση και το άγχος είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη).

Η ομορφιά του τοπίου (με τα λουλούδια και τα φυτά γύρω σας) σας χαρίζει ευχαρίστηση.

Η φύση και κάθε δημιούργημά της, μας θυμίζει ότι όλα θέλουν το χρόνο τους για να γίνουν και άρα δεν πρέπει να βιαζόμαστε (η βιασύνη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε στρες).

Μας θυμίζει ότι όλα κάνουν τον κύκλο τους. Οι εποχές έρχονται και παρέρχονται, τα φύλλα πέφτουν, τα λουλούδια ανθίζουν, μια βρέχει, μια έχει ηλιόλουστη μέρα. Αν ακολουθήσουμε τη φυσιολογική ροή της φύσης και στη ζωή μας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε τόσο πολύ ό,τι κι αν μας συμβαίνει, γιατί όλα κάνουν τον κύκλο τους. Ό,τι κι αν σας βασανίζει ή στρεσάρει στο σήμερα, θα περάσει αργά ή γρήγορα. Επομένως υπομονή και θετική σκέψη είναι το μυστικό ενάντια στο στρες.

Πώς αποδεικνύεται ότι η κηπουρική σας απομακρύνει από το στρες

Η αγχολυτική επίδραση της ασχολίας με τον κήπο στο να εξαλειφθεί το στρες έχει αποδειχθεί και σε ερευνητικό επίπεδο. Συγκεκριμένα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας διεξήγαγαν το εξής πείραμα. Ζήτησαν από 30 ερασιτέχνες-χομπίστες κηπουρούς να κάνουν για μισή ώρα κάποιες συγκεκριμένες εργασίες κηπουρικής στους κήπους τους ή εναλλακτικά να διαβάζουν τα βιβλία τους σε μια γωνιά του κήπου. Στη συνέχεια γίνονταν μετρήσεις σε δείγματα σάλιου των συμμετεχόντων, της ορμόνης κορτιζόλης. Μετά το ημίωρο παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση της περιεκτικότητάς της εν λόγω ορμόνης και στην ομάδα των κηπουρών, αλλά και εκείνων που ασχολήθηκαν με το διάβασμα, με τη διαφορά ότι η πτώση της ορμόνης και η εξάλειψη του στρες ήταν κατά πολύ ταχύτερη στην ομάδα που προτίμησε τις δουλειές του κήπου. Επίσης, διαπιστώθηκε μια ιδιαίτερα θετική διάθεση στους κηπουρούς, η οποία έδειχνε όμως να μην επανέρχεται τελείως για τους αναγνώστες.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν την πρώτη πειραματική διαπίστωση ότι η κηπουρική ενασχόληση συμβάλλει στην ανακούφιση από σοβαρό στρες. Περαιτέρω έρευνα σίγουρα θα ήταν χρήσιμη για να διερευνηθούν οι μηχανισμοί μέσα από τους οποίους συντελείται αυτό. Όμως η χρησιμότητα για όλους εμάς σε πρώτο επίπεδο, είναι άμεση. Δημιουργήστε κήπους στο μπαλκόνι, στην ταράτσα σας, στη γη σας και ωφεληθείτε από τα ευεργετικά αποτελέσματα της κηπουρικής. Είναι λίγο κοπιαστική εργασία καμιά φορά, αλλά οι κόποι σας ανταμείβονται. Και με την άμεση χαλάρωση που θα κερδίσετε, αλλά και με τα δημιουργήματα του κόπου σας που θα μπορείτε να χαίρεστε στη συνέχεια.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget