Τι δεν πρέπει να πείτε όταν παραιτηθείτε!


Όποιος και αν είναι ο λόγος που σας ωθεί στην παραίτηση –αφόρητο περιβάλλον εργασίας, μεγάλη μείωση μισθού, καλύτερη προσφορά από ...
άλλη εταιρεία, προσωπικοί λόγοι– υπάρχουν ορισμένα θέματα που καλό είναι να μην «ακουμπήσετε».

Εδώ και αρκετά χρόνια, πολλές πολυεθνικές εταιρείες –και πλέον αρκετές ελληνικές– κάνουν «συνεντεύξεις αποχώρησης» (exit interviews). Το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού καλεί τον υπάλληλο που έχει υποβάλλει την παραίτησή του να εξηγήσει τους λόγους της αποχώρησής του, ώστε να ληφθούν υπόψη για βελτίωση των «πρακτικών» της εταιρείας.

Όπως είναι λογικό, όταν έρθει εκείνη η ώρα τα συναισθήματα είναι ανάμικτα –ιδίως όσοι φεύγουν χωρίς να έχουν καλύτερη πρόταση. Βλέπουν, μάλιστα, τη συνέντευξη αποχώρησης ως μια καλή ευκαιρία να μιλήσουν με πάση ειλικρίνεια, βγάζοντας «στη φόρα» όλα τους τα απωθημένα.

Όσο αγανακτισμένοι και να είστε, όμως, πρέπει να συγκρατήσετε τον συναισθηματισμό σας και να συμπεριφερθείτε με ψυχραιμία και συναισθηματισμό, ως το τέλος. «Είναι η τελευταία εντύπωση που θα αφήσετε στον εργοδότη σας», επισημαίνει στο Business Insider ο Michael Kerr, συγγραφέας του βιβλίου «Το πλεονέκτημα του χιούμορ». «Αυτό που διακυβεύεται στη συγκεκριμένη συζήτηση είναι το προσωπικό σας brand και η φήμη σας. Και αυτά σας ακολουθούν παντού», υπογραμμίζει.

Εξάλλου, ο κόσμος είναι μικρός και ποτέ δεν ξέρετε με ποιον θα δουλέψετε στο μέλλον. Δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουμε μπροστά μας συνεργάτες από το παρελθόν –οπότε, τουλάχιστον, ας αφήνουμε θετικές εντυπώσεις ως επαγγελματίες.

Δείτε δεν πρέπει να πείτε, αν θέλετε να μην καταστρέψετε τις γέφυρες με το (επαγγελματικό) παρελθόν σας:

1. «Ο διευθυντής μου ήταν ο χειρότερος που είχα»

Οι ειδικοί επιμένουν: στη συνάντηση αυτή δεν συμμετέχει ο διευθυντής σας, συνεπώς δεν είναι σωστό να τον «θάψετε» σε έναν τρίτο. «Η υπερβολική ειλικρίνεια για τον διευθυντή σας μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ όταν θα θελήσετε μια συστατική επιστολή, για παράδειγμα», εξηγεί η Lynn Taylor, συγγραφέας βιβλίων καριέρας. «Προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε γενικούς και μετριοπαθείς χαρακτηρισμούς», καταλήγει.

2. «Αυτό το μέρος είναι σαν πλοίο που βουλιάζει»

Η Dana Manciagli, σύμβουλος καριέρας, αναρωτιέται γιατί κάποιος που φεύγει από μια δουλειά θέλει  να  κάνει τους υπόλοιπους να νιώσουν χάλια που μένουν. «Δεν το καταλαβαίνω –πρέπει να σταματήσει αυτό», αναφέρει. Ο Kerr συμφωνεί: «Μην αρχίσετε τις κατάρες όπως: “εύχομαι στην εταιρεία αργό και βασανιστικό θάνατο”». Μην δείξετε τον χειρότερό σας εαυτό στους άλλους, τονίζει.

3. «Είναι η χειρότερη εταιρεία που έχω δουλέψει ποτέ»

Με αυτόν τον τρόπο βάζετε «ταφόπλακα» σε οποιαδήποτε προοπτική να επιστρέψετε στην εταιρεία ή έστω να πάρετε συστατική επιστολή, υποστηρίζει η Manciagli. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολύ συχνά οι επόμενοι εργοδότες μας στρέφονται στους προηγούμενους για συστάσεις, οπότε κρατήστε τους τόνους χαμηλά.

4. «%*#!@*%$#!»

Όσο και αν βράζετε μέσα σας, μην αρχίσετε να «στολίζετε» τους συναδέλφους σας. Είναι πολύ εύκολο να σας βγάλουν σηκωτούς από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά το σοφότερο είναι να φύγετε… με το κεφάλι ψηλά.

5. «Δεν θα ξαναδούλευα ποτέ εδώ»

Όπως λέει και μια λαϊκή παροιμία, «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην λες». Ποτέ δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι στην επαγγελματική σου πορεία, γι΄ αυτό δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα. Άλλωστε, όπως πολύ εύλογα θα ρωτούσε κανείς: Αφού ήταν τόσο χάλια, γιατί καθόσουν τόσο καιρό; Για να αποφύγετε, λοιπόν, αυτή τη «δυσάρεστη» ερώτηση, καλύτερα να μην φέρετε τον συνομιλητή σας σε αυτό το σημείο.

6. «Ο καινούργιος μου εργοδότης είναι εκπληκτικός/πληρώνει πολύ καλύτερα»

Δεν πρέπει να υποβιβάζουμε τον προηγούμενο εργοδότη μας, όσο καλός και αν είναι ο επόμενος, σημειώνει ο Kerr. Ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία είναι ευπρόσδεκτα, αλλά καλό είναι να μην διαγράφουμε το παρελθόν μας. «Δεν υπάρχει λόγος να φέρετε τον εργοδότη σας σε δύσκολη θέση», εξηγεί.

Καλό είναι να μην θίξετε καθόλου το θέμα των χρημάτων. «Οποιαδήποτε αναφορά στην αμοιβή, ακόμη και αν είναι αλήθεια, θα θεωρηθεί προσβλητικό σχόλιο για την εταιρεία και αυτό υπονομεύει τις προοπτικές σας», τονίζει η Taylor.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget