Νίκη της Google στη διαμάχη με την Oracle για το Android


Σημαντική νομική νίκη πέτυχε την Παρασκευή η Google, στη μακροχρόνια διαμάχη της με την Oracle, σχετικά με το λογισμικό Android, το... οποίο χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων.

Το σώμα των ενόρκων, όπως αναφέρει το athina984.gr, επικύρωσε ομόφωνα τους ισχυρισμούς της Google, ότι η χρήση της πλατφόρμας ανάπτυξης Java της Oracle, για τη δημιουργία του Android, προστατεύεται από τη δίκαιη χρήση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δίνοντας ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη, χωρίς, ωστόσο, η Oracle να καταφέρει να πάρει τα 9 δισ. δολάρια, που ζητούσε ως αποζημίωση.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Google ανέπτυξε το Android αντιγράφοντας παράνομα σημαντικά τμήματα της τεχνολογίας της Java, ώστε να εισέλθει άμεσα στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Oracle, Ντόριαν Ντάλεϊ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων "Ρόιτερς".

Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, χαρακτήρισε, σε ανακοίνωσή της, την ετυμηγορία των ενόρκων ως «μια σημαντική νίκη για το οικοσύστημα του Android, για την κοινότητα της Java και για τους προγραμματιστές λογισμικού, που βασίζονται σε ανοιχτές και ελεύθερες γλώσσες προγραμματισμού για τη δημιουργία καινοτόμων καταναλωτικών προϊόντων».

Με αγωνία παρακολουθούσε η βιομηχανία λογισμικού

Η δίκη παρακολουθείται στενά από τη βιομηχανία λογισμικού, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι μια νίκη της Oracle θα μπορούσε να δώσει κίνητρο για περισσότερες αγωγές γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα λογισμικού.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Google επικαλέστηκε μάρτυρες υψηλού προφίλ, όπως ο πρόεδρος της Alphabet, Έρικ Σμιντ, ώστε να πείσει τους ενόρκους ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε τη Java για να δημιουργήσει το δικό της καινοτόμο προϊόν και ουδέποτε έκλεψε την πνευματική ιδιοκτησία άλλης εταιρείας, όπως ισχυρίζεται η Oracle.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο περί «δίκαιης χρήσης» των πνευματικών δικαιωμάτων, είναι επιτρεπτή η περιορισμένη χρήση υλικού, χωρίς να είναι απαραίτητη η άδεια από τον κάτοχο των δικαιωμάτων, για σκοπούς όπως η έρευνα.

Βάσει της ανακοίνωσής της, η Oracle αναμένεται ότι θα ασκήσει έφεση στο άμεσο μέλλον.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget