Γάλα Γερμανίας και φασόλια... Καναδά σε άπορους


Ρεπορτάζ: Μαρία Ριτζαλέου
Επισιτιστική βοήθεια με…γάλα από την Γερμανία, μήλα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φασόλια από τον…
Καναδά παίρνουν άποροι και άστεγοι σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι και  «η ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας», όπως είχε εξαγγελθεί.


Επισιτιστική βοήθεια με…γάλα από την Γερμανία, μήλα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φασόλια από τον…Καναδά παίρνουν άποροι και άστεγοι σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι στόχος του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι και  «η ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας», όπως είχε εξαγγελθεί.

Ο δήμαρχος Δωδώνης Ιωαννίνων, Χρήστος Ντακαλέτσης και εργαζόμενοι στο δήμο έμειναν άφωνοι όταν άνοιξαν τις κούτες με την επισιτιστική βοήθεια και είδαν ότι μέρος των τροφίμων, που στάλθηκαν μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) ήταν εισαγόμενα.
«Είναι προκλητικό σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας να μην ενισχύονται οι τοπικές επιχειρήσεις και κατ΄επέκταση η ελληνική οικονομία. Ειδικά για το γάλα, θεωρώ απαράδεκτο να μην μοιράζεται ελληνικό γάλα και να μην στηρίζονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που τόσο υποφέρουν από τις πολύ χαμηλές τιμές που δίνουν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Και ειδικά, εδώ, στην Ήπειρο, έχουμε αρκετό γάλα», είπε ο κ. Ντακαλέτσης στο *Έθνος*, προσθέτοντας ότι «αυτό που γίνεται είναι νόμιμο, αλλά δεν είναι ηθικό».

Το πρόγραμμα επισιτισμού αποτελείται από συμπράξεις δήμων και άλλων φορέων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας, ενώ την ευθύνη υλοποίησής του έχει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Στην τελευταία παραλαβή διαπιστώσαμε ότι μέρος των τροφίμων ήταν εισαγόμενα και αυτό μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Ειδικά μάλιστα όταν κατά την παρουσίαση του προγράμματος είχε γίνει γνωστό πως στόχος του είναι αφενός η στήριξη ευπαθών ομάδων, αφετέρου όμως η στήριξη της τοπικής οικονομίας. Με την συγκεκριμένη επιλογή ουσιαστικά, τα κοινοτικά χρήματα επιστρέφουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο κ. Ντακαλέτσης, προσθέτοντας ότι στο δήμο Δωδώνης η επισιτιστική βοήθεια διανέμεται σε 187 δικαιούχους.

Με έγγραφο που έστειλε η δημοτική αρχή Δωδώνης προς την ΚΕΔΕ ανέφερε μια σειρά από προβλήματα για την διανομή της επισιτιστικής βοήθειας, ανάμεσά τους και αυτό με τα εισαγόμενα προϊόντα.

«Το θεωρούμε μείζονος σημασίας, καθώς άποψή μας είναι ότι προέχει η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων», σημείωσε η αντιδήμαρχος, Δωδώνης, Μυρτώ Δημακοπούλου.
Το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)» παρέχει βοήθεια σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με εταίρους συνήθως τους δήμους, αλλά επίσης της μητροπόλεις, συλλόγους, ΜΚΟ, κ.ά.

Η βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα -γάλα μακράς διάρκειας, ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, λαχανικά και φρούτα-, είδη οικιακής χρήσης –απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων, καθαριστικά,-, ατομικής υγιεινής -οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα-, βρεφικά είδη –πάνες, μωρομάντηλα-, αλλά και κρέας, πουλερικά, λάδι.

Ο Δήμος Δωδώνης μεταφέρει με δικά του οχήματα τα προϊόντα στις απομακρυσμένες περιοχές και τα μοιράζει στους άπορους και ηλικιωμένους δημότες. «Το πρόβλημα είναι πως δεν έρχονται όλα τα είδη μαζί και χρειάζεται να κάνουμε τακτικά δρομολόγια. Την μια μέρα έρχεται το κρέας, που πρέπει αμέσως να μοιραστεί, άλλη μέρα έρχονται τα φρούτα, άλλη τα βρεφικά είδη. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός σε αυτό το κομμάτι από τις κεντρικές υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Ντακαλέτσης.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget