Ρωσία - ΗΠΑ: τα επόμενα στρατηγικά βομβαρδιστικά - Β-21 vs PAK DA


Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία για την κατασκευή και ένταξη στην υπηρεσία...
των νέων στρατηγικών βομβαρδιστικών τους. Β-21 και PAK DA αντίστοιχα. Τα δύο πρόγραμμα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων στον κόσμο, επιχειρούν να δώσουν στα αεροσκάφη όσο το δυνατόν περισσότερα σύγχρονα χαρακτηριστικά.

LRSB ή Β-21

Οι ΗΠΑ προσφάτως ανακοίνωσαν στο πλαίσιο του προγράμματος LRSB (Long Range Strike Bomber) για τη USAF το επίσημο όνομα του νέου βομβαρδιστικού της που θα είναι πλέον γνωστό ως B-21.

Το B-21 αναμένεται να αποτελέσει το διάδοχο του B-52 που εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1956 και είναι το πρώτο νέο αμερικανικό βαρύ βομβαρδιστικό εδώ και δεκαετίες.
Το εγχείρημα έχει αναλάβει να αναπτύξει η Northrop Grumman, στο πλαίσιο ενός συμβολαίου αξίας $80 δισεκατομμυρίων για την ανάπτυξη και την κατασκευή 100 νέων βομβαρδιστικών αεροπλάνων. Αν και είχαν δημιουργηθεί δικαστικά κολλήματα από τους άλλους μνηστήρες του προγράμματος τη Boeing και τη Lockheed Martin, τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή και συνεχίζεται το πρόγραμμα.

Τα αεροσκάφη θα έχουν την δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων με συμβατικά και πυρηνικά όπλα. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του LRSB που έχουν διαρρεύσει είναι ότι θα ενσωματώνειτεχνολογία stealth και κάποια χαρακτηριστικά αυτόνομης λειτουργίας. Ακόμη θα διαθέτει πλατφόρμα πολλαπλών δυνατοτήτων, όπως η ενιαία διαχείριση/ ενσωμάτωση δεδομένων από πολλαπλές πηγές (αισθητήρες κλπ), καθώς και η διεξαγωγή επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου και παρακολούθησης.

Το κόστος του Β-21 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 564 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος και αναμένεται να ενταχθεί σε ενεργό υπηρεσία κατά το 2025.

PAK DA

Απέναντι στο νέο αμερικανικό «γίγαντα» των αιθέρων έρχεται ο ρωσικός «γίγαντας» με περίπου αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία «απάντησε» στη γνωστοποίηση των σχεδίων και χαρακτηριστικών του B-21 με το δικό της πρόγραμμα για το νέο ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό.

Την ευθύνη κατασκευής του αεροσκάφους έχει αναλάβει η Tupolev η οποία και διέρρευσε από την πλευρά της πληροφορίες σχετικά με το βαρύ βομβαρδιστικό.

Η εταιρεία έχει αναλάβει την σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του πρώτου καθαρά ρωσικού στρατηγικού βομβαρδιστικού, από το εντυπωσιακό Tu-160 Blackjack η το Tu-22 Backfire ήταν σοβιετικά σχέδια.

Οι Ρώσοι επέλεξαν να ανεβάσουν στο διαδίκτυο βίντεο με το νέο βομβαρδιστικό, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που το ανακοίνωσαν μέσω δηλώσεων. Το όνομά του δεν έχει γίνει γνωστό (σε Tu-XX), αλλά σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πρόκειται για ένα αεροσκάφος σχήματος σφήνας – σύμφωνα με τα νέα σχεδιαστικά δεδομένα – με  τέσσερις κινητήρες, χαρακτηριστικά stealth και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Το αεροσκάφος εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο to 2020 και αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία μεταξύ του 2025 και 2030. Πάντως και για το Τ-50 ΡΑΚ οι Ρώσοι το έφεραν σε υπηρεσία και παραγωγή νωρίτερα του αναμενομένου, οπότε το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να διαφέρει.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget