Προσοχή - ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Γιατί δεν πρέπει να ψήνουμε φαγητό σε αλουμινόχαρτο;


Αν σας αρέσει το ψάρι σε αλουμινόχαρτο ή κάθε άλλο παρόμοιο πιάτο, είναι καλύτερα...
να προτιμήστε τη λαδόκολλα, γιατί το να τυλίξουμε την τροφή σε αλουμινόχαρτο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά
επιβλαβές.Αυτό, υποστηρίζει η επιστήμονας Ghada Bassioni του Πανεπιστημίου Ain Shams του Καϊρου. Σε ένα άρθρο στο σάιτ The Conversation, η ειδικός εξήγησε τη μελέτη της και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε με τους συναδέλφους της.

Σύμφωνα με την επιστήμονα, το αλουμινόχαρτο είναι φθηνό και εύκολο στη χρήση και εκπροσωπεί το ιδεώδες υλικό για την προετοιμασία κάποιων συνταγών. Η χρήση του αλουμινόχαρτου, εξηγεί η επιστήμονας, δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, όσο εκτενής κι αν είναι στην καθημερινή μας ζωή.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν το αλουμινόχαρτο ζεσταίνεται ή ψήνεται. Ειδικά εάν -όπως εξηγεί- οι τροφές που περικλείει είναι ξινές ή πικάντικες και ψήνονται σε δυνατή φωτιά. Μετά το ψήσιμο παραμένουν στην τροφή ίχνη αλουμινίου, ειδικά όταν το πιάτο περιλαμβάνει δυνατά υλικά, όπως το λεμόνι, ο χυμός ντομάτας, το λευκό κρασί ή και το αλάτι.

Η υπερέκθεση του ανθρώπου στο αλουμίνιο είναι επικίνδυνη για την υγεία, εξηγεί η επιστήμονας και προσθέτει ότι ένας ενήλικας 60 κιλών μπορεί μάξιμουμ να καταναλώνει 6 milligramme αλουμινίου την εβδομάδα, όπως ορίζει και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Η Bassioni επισημαίνει ότι πολλοί υπερβαίνουν το όριο, γιατί το υλικό υπάρχει στο καλαμπόκι, τα μπαχαρικά, το τσάι, αλλά και σε ορισμένα τρόφιμα. Το όριο επιβαρύνεται και από τα σκεύη κουζίνας. Αλλά η μεγαλύτερη «δόση» ενσωματώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό με τα φαγητά που μαγειρεύονται σε αλουμινόχαρτο.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η υπερκατανάλωση αλουμινίου συνδέεται με το Αλτσχάιμερ, τα προβλήματα στα οστά κ στα νεφρά. Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να μειώσει την κατανάλωση;

Η Ghada Bassioni συμβουλεύει, για παράδειγμα, να μην αγοράζουμε τυχαίες κατσαρόλες. Μόλις αγοράσουμε τη σωστή κατσαρόλα να βράσουμε πολλές φορές νερό μέσα της, ώσπου η βάση της να γίνει ματ. Αυτό σημαίνει ότι έγινε η απαραίτητη οξείδωση που προστατεύει τη βάση της κατσαρόλας και εμποδίζει το αλουμίνιο να εισέλθει στα τρόφιμα.

Η επιστήμονας συμβουλεύει επίσης να προτιμούμε τα ταψάκια από γυαλί ή κεραμικό και να βάζουμε λαδόκολλα αντί για αλουμινόχαρτο στο ψήσιμο. Το αλουμινόχαρτο, αναφέρει, μπορεί να χρησιμεύσει για να τυλίξουμε ένα σάντουιτς, με τον όρο ότι δεν θα το αφήσουμε εκεί για πολλές ώρες.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget