Φυτικές ίνες: Ποιες ασθένειες προλαμβάνουν στην τρίτη ηλικία

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες αποτελούν το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων, οι οποίες δεν μπορούν να πεφθούν ή να...
απορροφηθούν στο λεπτό έντερο και περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο.

Περιέχονται σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα και βοηθούν στην ρύθμιση της εντερικής κινητικότητας, στον έλεγχο του σωματικού βάρους, στην πρόληψη ή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης Αυστραλών επιστημόνων οι φυτικές ίνες έχουν ένα ακόμη σημαντικό όφελος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.600 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ πρόσληψης υδατανθράκων και «υγιούς γήρανσης». Από το σύνολο των παραγόντων που συμπεριέλαβαν στις αναλύσεις, όπως η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων, η συνολική πρόσληψη φυτικών ινών, ο γλυκαιμικός δείκτης, το γλυκαιμικό φορτίο και η πρόσληψη σακχάρων, φάνηκε πως η συνολική πρόσληψη φυτικών ινών είχε την ισχυρότερη θετική επίδραση σε αυτό που οι ερευνητές χαρακτήρισαν ως «υγιή γήρανση».

Δηλαδή, φάνηκε να συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης:

-Αναπηρίας
-Κατάθλιψης
-Έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας και
-Χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης υδατανθράκων και της «υγιούς γήρανσης».

Οι φυτικές ίνες υπάρχουν στα φρούτα (αχλάδια, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια), στα λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο), στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια), καθώς και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα).
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journals of Gerontology.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget